5 Kasım 2013 Salı

Türkiye'nin En İyi Ballı Yemek Tarifi: Armut Kralı


Doğadaki binbir çeşit çiçeğin kokusunu ve lezzetini sofralara taşıyan Binbirçiçek, yemeklerde bal kullanmayı yaygınlaştırma misyonuyla ses getirecek projelere imza atmaya devam ediyor.

Saf ve doğal bal ile yıllardır sofralara lezzet taşıyan Binbirçiçek’in, Dünyaca ünlü şef Eyüp Kemal Sevinç’in yönetimindeki EKS Mutfak Akademisi işbirliğinde düzenlenen yarışma ile ülke genelinde en iyi ballı yemekleri yapan hünerli eller ödüllendirildi. “Benim Ballı Tarifim” adlı yemek yarışması lezzet dolu bir final ile sona erdi. Türkiye genelinde yapılan başvurulardan finale kalan 6 hünerli elin EKS Mutfak Akademisi’nin ünlü şefleri tarafından sunumdan lezzete kadar birçok kriterde değerlendirildiği yarışmada Sera Aied, “Armut Kralı” tarifi ile birinci oldu.


Yarışmada Binbirçiçek Marka Müdürü Murat Akkaya, Duduklutencere.co’nun yazarı Müge Suyolcu, Nefisyemektarifleri.com’un yazarı Elif Atalar ve Yemekdefterim.blog.com’un yazarı Sonay Sevil Özbal’dan oluşan özel jüri, “görünüşüyle en iştah açıcı yemek” olarak Birgül Erdoğan’ın yaptığı Ballı Pancar Topları yemeğini seçti.

Yarışmanın birincisi Sera Aied İstikbal Regina’dan 10.000TL değerinde hediye çeki kazandı. Özel jüri tarafından görünüşüyle en iştah açıcı yemek seçilen Ballı Pancar Topları tarifinin sahibi Birgül Erdoğan ise İstikbal Regina’dan 500TL’lik hediye çekinin sahibi oldu. Ayrıca yarışma kapsamında seçilen en iyi tarifler “Binbirçiçek ile Zarif Seçimler” isimli kitapta bir araya getirilip önümüzdeki günlerde ülke genelinde dağıtılacak.


Armut Kralı (6 kişilik)

Malzemeler

50 gram tereyağı
4 adet armut
1 çay bardağı şeker
1 su bardağı süzme çiçek balı
3 adet baklava yufkası
Bir avuç badem

Yapılışı
Bir tavaya tereyağı koyun. Armutları tereyağında pişirdikten sonra yufkayla sarın. Hazırlanan yufkalı malzemeyi kızartın. Üzerine önce şerbet sonra da biraz badem ilave ederek servis edin.



Ballı Pancar Topları (4 kişilik)

Malzemeler

6 adet pancar
8 adet hurma
4 yemek kaşığı süzme çiçek balı
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı zencefil
Taze nane yaprakları

İç Dolgusu İçin
1 çay bardağı ceviz içi
1 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı bal

Alt Zemini İçin
1 limon
2 tatlı kaşığı bal

Yapılışı
Pancarları sirke ile haşlayın. Sonra zencefil, hurma, 4 yemek kaşığı bal ve zeytinyağıyla birlikte hepsini rondodan geçirip dinlendirin. Ardından dilimlenmiş limonları 2 tatlı kaşığı balla karamelize edin. Ayrı bir kaba ceviz içi, 2 çay kaşığı bal ve tarçını dökün, iyice karıştırın. Dinlenen ballı pancarlara şekil verip, içine hazırladığınız (tarçınlı) karışımdan koyun. Dilerseniz üzerine taze nane koyarak süsleyebilirsiniz.

Hüthüt Kuşu (4 kişilik)

Malzemeler

750 g yağsız kuzu eti
450 g ayva
75 g tereyağı
15 g Binbirçiçek Süzme Bal
10 g şeker
50 g yaş badem
30 g kuru kayısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Çok az tuz
Çok az karabiber

Yapılışı
Bir kapta Binbirçiçek Süzme Bal’ı bir miktar suyla karıştırarak ballı su hazırlayın. Ardından ayvaları yıkayın ve iki ucundan sap kısımlarını koparın. Önce ikiye sonra dörde bölerek içlerini temizleyin. Etleri sıvıyağ ile çok kısık ateşte, suyunu salana kadar pişirin. Etler suyunu çekmeye başlayınca tuz ve karabiber koyun. Etler rengini alınca önceden hazırladığınız ballı suyu ekleyin ve toz şeker serpin. Alt üst ederek etleri bir miktar daha renkleri kahverengiye dönünceye kadar pişirin. Böylece tavada kalan yağ da etlerin üzerine eklenir. 5 dakika daha pişirin. Ardından başka bir tavada bademleri tereyağında kavurun, ardından ayva ve kuru kayısıları ekleyin. Kayısı ve ayvalar piştikten sonra tavadakileri etlerin üzerine ilave edin. Yemeğiniz servise hazır. Unutmayın, hazırlamış olduğunuz yemeği çukur tabakta ve yanında bir dal taze kekikle sunmanızda fayda var.

Ballı Tahinli Çıtır Sarma (10 kişilik)

Malzemeler

3 yufka
1 su bardağı Binbirçiçek Süzme Bal
1 su bardağından 2 parmak fazla tahin
1 su bardağı kadar dövülmüş fındık
1 tatlı kaşığı mahlep
1 yumurta sarısı
½ su bardağı pudra şekeri

Yapılışı
Bal, tahin, fındık ve mahlebi bir kaba dökerek karıştırın. Düz bir yerde (mesela tezgahta) yufkayı açıp üzerine hazırladığınız harcın yaklaşık üçte birini koyun, harcı ikiye yayın. İkinci yufkayı harcın üzerine koyun. Kalan harcın yarısını yufkanın üzerine iyice yayın. Sonra harcın üzerine bir yufka daha koyun, kalan harcı da son yufkanın üzerine iyice yayın. Yufkaları rulo şeklinde yuvarlayıp 4-5 cm eninde verev dilimleyin. Dilimleri fırın tepsisine dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek önceden ısıtılmış 175 derecede fırında kızartın. Servis sırasında üzerine pudra şekeri serperek ikram edin.

Ballı ve İncirli Ekmek Turta (10 kişilik)

Malzemeler

2,5 su bardağı süt
1 adet bayat ekmek
8 adet kuru incir
4 adet yumurta
3 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı Binbirçiçek Süzme Bal

Yapılışı
Ekmeği bir kaseye ufaladıktan sonra sütle ıslatın. Yumuşaması için 20 dakika bekletin. İncirleri de su dolu bir kasede bekleterek yumuşatın. Süzülmüş incirlerin her birini 5-6 dilim halinde kesin. 4 yumurtayı bir kasede çırparak içine önceden eritilmiş 2 kaşık tereyağı ekleyin. Hazırladığınız karışımı bal ve sütlü ekmek ve balla birlikte mikserle karıştırın. Daha sonra incir dilimlerini bu karışıma ekleyin. 18x20 cm boyutlarındaki bir fırın kabını yağlı kağıtla döşeyin ve kalan 1 kaşık tereyağıyla yağlayın. Mikserdeki karışımı tepsinin içerisine dökün ve daha önceden 180 derece ısıtılmış fırında 1 saat pişirin. Turtanız krem şanti veya kaymakla birlikte servise hazır.

Ballı Cevizli Lokma (10 kişilik)

Malzemeler

1 su bardağı soda
1 su bardağı sıvıyağ
1 poşet kabartma tozu
Yarım çay kaşığından biraz daha fazla tuz
Alabildiğine un
2 su bardağı tüm ceviz içi
1 paket hindistancevizi
1 çay bardağı fındık

Şerbeti için
2 su bardağı su
1 su bardağı Binbirçiçek Süzme Bal
Çeyrek limonun suyu

Yapılışı
Bir kaba soda, sıvıyağ, kabartma tozu, tuz ve unu dökün ve karın. Kulak memesinden biraz daha sert bir kıvama gelecek şekilde hamur yaptıktan sonra 20 dakika dinlendirin. Hamuru sıkarak ceviz büyüklüğünde parçalar elde edin. Parçaların içlerine tüm ceviz içi koyun ve tepsiye dizin. 180 dereceye ayarlı fırında pişirin. Bu sırada bir tencereye su, bal ve limon suyu koyun ve kaynatın. Kaynadıktan sonra şerbeti soğumaya bırakın. Fırından çıkan parçaları önceden hazırladığınız soğutulmuş ballı şerbete batırın. Tatlıları şerbetten aldıktan sonra hindistancevizi ve dövülmüş fındık karışımına bulayıp servis edin. Unutmayın, ballı cevizli lokmalar çay saatlerinizin vazgeçilmezi olacak.

 Lezzet dolu final için burayı tıklamanız yeterli.

1 yorum :

  1. Güzel projeler,güzel katılımlar gurur verici ve sevindirici ülkemiz gastronomisi adına..

    YanıtlaSil

Blog hesabi olmayanlar arkadaşlar, yorum yazmak isterseniz:anonim bölümünü işaretledikten sonra yorumunuzu yazabilirsiniz.Adınızı yazmayı unutmayın.
Teşekkürler.